Posna lisnata pogaca

Gledala sam video Valentine Zurkan i ova pogaca je trebalo da izgleda sasvim drugacije, jer se pece na plehu i tako dobije pravilniji oblik. Ali ja volim da pecem pogace u tepsiji ili serpi, da podju u visinu i nisam se pokajala, ispalo je sasvim ok.

Sastojci :
750 g brasna
35 g svezeg kvasca
1 kasicica secera
500 ml mlake vode (ili sojinog mleka )
50 ml ulja
2 kasicice soli
margarin ( oko 100-150 g )

 U brasnu napraviti udubljenje, izmrviti kvasac, staviti preko njega secer, pa zamesiti testo sa mlakom vodom i ostalim sastojcima, osim margarina. Kad dobijete glatko testo, pokriti ga i ostaviti da naraste. Kad testo naraste, premesiti ga. Odvojiti cetvrtinu testa za podlogu i jedno malo parce za dve pekarske kifle. Ostatak testa podeliti na cetiri jednaka dela.
Od ta cetiri dela razvijati sto tanje krugove, premazivati topljenim margarinom i stavljati jedan preko drugog, dok se cetvrti, naravno, ne premazuje. Tako dobijeno testo iseci na osam delova.
Sad uzeti jedan trougao i krajeve listati kao na sledecoj slici.
Tako uraditi i sa druge strane. Zatim donji deo trougla takodje razlistati u stranu.
Napraviti tako od svih sedam trouglova. Dobicete divne oblike od kojih mozete ukrasavati pogace na razne nacine.
Od one prve cetvrtine testa razviti okruglu podlogu za tepsiju precnika 28 cm.
A od onog malog parceta testa napravite dve pekarske kifle i presecite ih na pola.
Njih cete staviti u sredinu tepsije, a ove druge delove testa poredjajte oko njih, kao na sledecoj slici.
Ovu pogacu mozete peci  na plehu od sporeta, pa ce imati pravilniji oblik.
Pokriti pogacu i ostaviti je da raste. Kad naraste, premazati je topljenim margarinom.
Peci na 200 stepeni oko 40-45 minuta.
Pecenu pogacu ponovo premazati topljenim margarinom.











Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna baklava bez kora

Posna pizza za post na vodi

Posna pita sa visnjama i grizom

Kuvani griz kao posna poslastica

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral