Palačinke


Kada bih znala, napisala bih odu palacinkama, ali ne znam...

Jednom davno,vencao se mladi par sa namerom da srecno zive do kraja zivota. E, sad, to je moguce samo u bajci, a u stvarnom zivotu bilo je i vrlo teskih trenutaka.

Ali, i tada davno i danas, palacinke su poslastica koja im donose onu malu srecu koja spada u sitnice koje zivot znace.

Palacinke su prva poslastica koju sam naucila da pravim. Podstanarski zivot, studiranje, malo dete, a prelepi trenuci na vecernjim druzenjima sa prijateljima, kada sam na dva tiganja przila gomile palacinaka.

I danas ih rado spremam.



Potrebno je za 20-ak palacinki:

500 g brasna

3 jaja

1 kasicica praska za pecivo (ravna)

1 kesica vanilin secera

narendana kora od limuna

2-3 kasike secera

na vrh kasicice soli

400-500 ml mleka

voda po potrebi

ulje za przenje

Uvek stavim sve satojke osim mleka u ciniju za mucenje, a onda polako dodajem mleko i mutim mikserom.

Kad dobijem glatku masu, dodam mlaku vodu do zeljene gustine. Ako zelite tanje palacinke, dodajte vise vode i obrnuto.

Obavezno ostavim testo za palacinke da odstoji nekoliko sati, onda mi palacinke budu meke i vazdusaste.

Przim ih na dva tiganja, tako sto na vruc tiganj sipam kasiku ulja pred sipanje mase za palacinke.

Filovati po ukusu.

Jos nekoliko saveta za dobre palacinke.

Palacinke ce biti ukusnije ako u testo dodate kasicicu sirceta i umesto hladnog, toplo mleko. Ako u palacinke dodate casu piva ili umucena belanca , palacinke ce biti rastresitije.

Da palacinke budu mekse, pomaze i kisela voda umesto obicne.

Palacinke mozete i podgrejavati, ali bez fila.

Ja sam napisala sve sto znam o palacinkama, a vi dodajte, ako sam nesto propustila. :)

Популарни постови са овог блога

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Moja Bozicna cesnica

Moja Uskrsnja Pahulja pogaca

Posna pogaca za Badnje vece

Pijano voce