Slavsko zito


Mada izgleda jednostavno spremiti slavsko zito, to ipak nije tako lako.

Kupiti psenicu "beliju", ona je, kao sto joj ime kaze, bele boje i krupna je. Otrebiti je, pa je dan uoci kuvanja potopiti u hladnoj vodi i ostaviti da prenoci.
Psenicu kuvajte u kvalitetnoj serpi sa debelim dnom, jer ona lako zagoreva.
Naliti vodu da bude otprilike toliko iznad psenice koliko ima same psenice.
Kuvati na srednjoj vatri, ako je moguce bez dolivanja vode i mesanja.
Kad zrna pocnu da pucaju, probajte, trebalo bi da je kuvana.
Kuvanu psenicu isipajte u pleh da ohladi, a mozete je pre toga isprati hladnom vodom ( ja to ne radim ).
Kad se psenica ohladi, samleti je na vodenici za meso uz upotrebu sitne restke.
Obicno se stavlja razmera koliko psenice, toliko secera i toliko oraha.
Ako je nekome potrebna kolicina, onda je to po 500 g, mada ja stavim malo manje secera i dodajem muskatni orah i vanilin secer.
Dobro rukama umesiti masu i na tacni oblikovati zeljeni oblik.
Odozgo posipati orasima.
Ivice tacne pazljivo obrisati papirnom salvetom.
Zito nacinje domacin kuce.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna baklava bez kora

Posna pizza za post na vodi

Posna pita sa visnjama i grizom

Kuvani griz kao posna poslastica

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral