Slatko od tresanja


Pre nekoliko godina prvi put sam skuvala slatko od tresanja i odnela svojoj majci jednu teglicu. Do te godine to su cinile moja svekrva i ona. Zivotni ciklus....nekada davno govorila sam da nikada necu kuvati slatka...

Za slatko od tresanja najbolje je uzeti belo-zute tresnje sa tvrdom ljuskom. Tresnje oprati i ocistiti od kostica. Napraviti u vecem sudu jak rastvor limontusa, 1 kesica za 1kg tresanja, pa ociscene tresnje odmah stavljati u limontus da ne potamne.

Na 1kg tresanja racunati 1,25kg secera najvise, a najmanje 1kg secera. Secer staviti u serpu, naliti sa dve case vode i gusto skuvati. Tresnje staviti u kuvani secer, dodati 1 sipku vanile ili vanilin secer i sok od dva limuna. Slatko kuvati na jakoj vatri, ne mesati, pa kad po 2-3 kapi tesko s kasike pocnu padati, znaci da je dobro kuvano. Gotovo slatko openiti, tako sto se serpa lagano trese, pa se pena skuplja na sredini i lako skida. Pokriti pokvasenom kuhinjskom krpom, ostaviti da prenoci, a sutradan sipati u tegle i ostaviti na mesto na kome i ostalo slatko stoji.

Tako pise u mom starom kuvaru. Da dodam samo to, da sam ipak u toku kuvanja pomalo skidala penu, jer nikako ne mogu da postignem to, da slatko kuvam na jakoj vatri, da mi ne iskipi, a da ne skidam penu. Takodje sam umesto soka od limuna, isekla limun na kolutove i stavila u slatko, jer je tako radila moja majka, a uvek mi se dopadalo kad u tegli vidim limun. Na 1kg tresanja stavljala sam 1 limun.


 A ova naredna slika je slatko od crvenih tresanja, ali takodje od one sorte za slatko. Kuvala sam ga oko 45 minuta. Odlicnog je ukusa, ali mi je vizuelno ipak lepse slatko od zutih tresanja.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna baklava bez kora

Posna pizza za post na vodi

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Posna pita sa visnjama i grizom

Jedna sasvim obicna pogaca