Karamel kolac


Za ovaj kolac vec sam postavljala recept, ali je fil nekako bio previse mekan i bilo je komentara u vezi toga. Recept sam malo preradila i sad ga mozete bez brige raditi. Dobila sam fin gusti krem koji se ne sliva sa patispanja.Inace, recept je bio iz casopisa "Hrana i vino ".

Potrebno je za patispanj :
                                                                                                              
5 jaja

8 kasika secera

6 kasika mlevenih oraha

2 kasike prezle

3 kasike brasna

3 kasike mlake vode

1 prasak za pecivo


Za serbet:

100ml vode

100gr secera


Za fil:

300 + 200 gr secera

1l mleka

250gr putera

100 gr mlevenih oraha

6 punih kasika brasna


Pravimo patispanj tako sto odvojimo belanca od zumanaca. Mikserom zumanca mutimo sa secerom, a onda dodamo preostale sastojke i promesamo varjacom. Mikserom mutimo belanca i dodamo masi, lagano izmesamo varjacom. Pecemo u pravougaonom plehu na 180 stepeni, 20-ak minuta, zavisno od rerne.

Vruc patispanj prelijemo hladnim serbetom ili obrnuto. Serbet se kuva da kratko provri.

Priprema fila:

U litar mleka skuvamo brasno, kao kad spremamo puding.

U drugoj serpi topimo 300 gr secera. U serpu sa mlekom i brasnom, neprekidno mesajuci zicom, dodamo  topljeni secer. Kuvamo dok ne dobijemo zeljenu gustinu, uz neprekidno mesanje. Ostavimo da se ohladi. U ohladjeni fil dodamo umuceni puter i prethodno samleveni karamel sa orasima /kao za grilijas/ i umutimo mikserom.

Samleveni karamel sa orasima pravimo tako sto otopimo 200 g secera, umesamo 100 g mlevenih oraha i izrucimo u podmazani sud da se ohladi, a kad se ohladi, sameljemo na masini za mlevenje oraha. 
    
                                                                                                                                                          Preko patispanja nanesemo fil. Odozgo mozemo posipati sa malo mlevenog grilijasa koji smo ostavili za dekoraciju.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna baklava bez kora

Posna pizza za post na vodi

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Posna pita sa visnjama i grizom

Jedna sasvim obicna pogaca