Lisnata pogaca od trouglica





Potrebno je :
700 g brasna
35 g svezeg kvasca
1 casa od jogurta mleka
1 casa jogurta
2 jaja za testo i jedno za premazivanje
3 kasike ulja
1 kasicica soli
1 kasicica secera

Podmesiti kvasac u mlakom mleku sa kasicicom secera i malo brasna.
Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa ostalim sastojcima, pokriti i ostaviti da naraste.
Kad testo naraste, premesiti ga.
Odvojiti jednu cetvrtinu testa, a ostatak podeliti na dva dela.
Od tih delova razviti pravougaonike sto tanje mozete, premazati topljenim margarinom i urolati.

Seci kao na slici, prvo na 6 delova, a onda svaki deo ukoso, tako da od jednog rolata dobijete dvanaest trouglova.

Prvih dvanaest poredjajte  u tepsiju tako da kose strane budu sa gornje strane.

Drugih dvanaest poredjajte tako da svaki deo bude izmedju prethodnih.

Od onog prvog dela testa napraviti jedan manji rolat koji cete podeliti na 6 trouglova i njih poredjati u sredinu.
Okrajke od rolata stavite u centar tepsije, a mozete napraviti i neki ukras od njih.
Tepsija je precnika 28 cm.

Ostaviti pogacu da "napuni" tepsiju, premazati umucenim jajetom i peci na 200 stepeni oko 40 minuta.

U toku pecenja, kad dobije lepu boju, pokriti folijom da ne bi preplanula.

Moje testo je bilo prilicno meko, pa zato mozda vizuelno ne izgleda savrseno, ali je zato bila izvanrednog ukusa.
Sliku od  pogace  koja mi je posluzila za model,"skinula" sam sa neta


Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna baklava bez kora

Posna pizza za post na vodi

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Posna pita sa visnjama i grizom

Jedna sasvim obicna pogaca