Restovan krompir sa sremusem

"Nijedna biljka nije tako delotvorna u čišćenju želuca, creva i krvi kao ova i zato je idealna za detoksikaciju organizma posle duge zime.
 Terapeutsko delovanje ove biljke jednako je dejstvu belog luka, a za to je zaslužna visoka koncentracija eteričnih ulja koja sadrže sumpor (alicin). Smatra se da povoljno deluje u lečenju arteroskleroze, visokog krvnog pritiska i niza želudačnih i crevnih tegoba, kao i bolesti jetre. Uzimanje ekstrakta sremuša pokazalo se korisnim u terapiji mnogih bolesti disajnog sistema (bronhitis i astma), jer pomaže da se lakše izluči višak sluzi iz pluća, pa se tako omogućuje iskašljavanje i lakše disanje. Delotvoran je i kao lek protiv crevnih parazita kod dece, a stimuliše i rad želuca i creva. Uspešno se primenjuje kod hematoma i otvorenih rana koje teško zaceljuju. Kao i beli luk, sremuš ima antibakterijsko delovanje.
 Listovi sremuša mogu se upotrebiti kao dodatak salatama ili varivu, pržiti s jajima, iseckati i staviti u namaze poput maslaca ili krem-sira, a mogu se dodati kao začin čorbama i supama. Takođe se može spremati kao spanać ili kao zelena salata... Ukoliko protrljate bilo koji deo biljke među prstima, osetićete karakterističan miris belog luka. Sremuš je uveliko počeo da se prodaje na pijaci, pa iskoristite ove mesece da ga što češće konzumirate. "
Recept za ovo posno jelo sam vec pisala, ponovicu ga sa malim izmenama zbog dodatka sremusa.

Potrebno je:

1 kg krompira
1 glavica crnog luka

10- ak listova sremusa
ulje
so, mlevena slatka paprika, ljuta tucana paprika i biber.

Krompir ocistiti, iseci na kocke, pa skuvati.

Na ulju prziti sitno iseckanu glavicu crnog luka,  pa pred kraj przenja dodati naseckani sremus i kratko proprziti. Skloniti sa vatre i dodati papriku i jednu i drugu.

Sipati ocedjen krompir, dodati zacine i grubo izgnjeciti i izmesati viljuskom.




Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna baklava bez kora

Posna pizza za post na vodi

Posna pita sa visnjama i grizom

Kuvani griz kao posna poslastica

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral