Cvet pogača


Postupak za ovu pogacu sam preuzela sa neta, po meni jedna od vizuelno najlepsih pogaca, a recept za testo je moj.

Potrebno je:

1 casa jogurta (od 200ml)

1 casa mleka

40 gr kvasca

3 jaja

50 ml ulja

800 gr brasna

1 kasicica secera

2 kasicice soli

margarin (oko 150 gr)

lan i susam za posipanje

Podmesiti kvasac u mlakom mleku sa secerom i malo brasna. Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa jogurtom, 2 jaja, uljem, brasnom i solju. Pokriti testo i ostaviti da odstoji da naraste(oko 30 min.)

Nadoslo testo premesiti i podeliti na dva jednaka dela. Jedan deo podeliti na 5 jufki, svaku razviti u manji krug, premazivati otopljenim margarinom i stavljati jednu preko druge. Peti krug razviti malo vise, staviti preko ostalih cetiri i podviti ga ispod njih. Staviti ovaj deo pogace u podmazanu tepsiju od R-28cm i iseci ga na osam delova, ostavljajuci oko 1-2 cm od kraja testa. Svaki deo prebaciti unazad.



Od druge polovine testa odvojiti manje parce za sredinu pogace, a ostatak podeliti na 5 jufki i ponoviti postupak. Ovo testo staviti u sredinu tepsije, iseci na osam delova, vodeci racuna o mestu secenja, da, kad se latice prebace unazad, moraju da dodju izmedju latica iz prvog reda.



Najmanji deo testa staviti u sredinu tepsije.



Umutiti jedno jaje, pa premazati pogacu. Sredisnji deo posuti semenom lana, a latice susamom.

Ukljuciti rernu da se zagreje do 200 stepeni, staviti pogacu, a posle 10 min. je pokriti papirom za pecenje .Peci jos 25 minuta. Skloniti papir i peci jos 5-6 minuta.

Pecenu pogacu pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se malo prohladi.
Da bi vam se latice lepo odvajale, testo bi trebalo da je malo tvrdje , tako da, ako vam se ucini premekano kad ga zamesite ( to zavisi od svih sastojaka) , dodajte jos malo brasna.
Ova pogaca nije lepa samo za oko, nego je i izuzetno ukusna.
U donjem levom uglu je i pogaca sa skracenim postupkom, bez drugog sloja latica.
Prijatno!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna baklava bez kora

Posna pizza za post na vodi

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Posna pita sa visnjama i grizom

Jedna sasvim obicna pogaca